det finns inte bara en väg att gå

När lyckas man inom musiken? Ja, det beror såklart på ens egna mål och syfte med det man gör.

För många kännetecknas det av att bli signad av ett av de stora majorbolagen. Där syns man. Oftast i alla fall. Många artister som är signade av majorbolagen syns inte alls. Deras låtar når inga höga streams men bolagets stora artister driver in pengar så att bolagen har råd med även de mindre oetablerade artisterna. Många som blir signade blir inte kvar heller. Även skivbolagen kan ha fel. Att bli signad av ett majorbolag innebär inte per automatik att man kommer lyckas men ändå är det så många som skulle kunna göra vad som helst för att bli signad, det är det där avtalet man drömmer om och strävar efter.

Jag gör inte det. Jag suktar inte efter de stora majorbolagen. Eller, låt mig formulera mig såhär: jag tänker inte sitta och vänta med att ge ut min musik tills något skivbolag vill investera i mig, men jag skulle såklart inte tacka nej det första jag gjorde om frågan skulle dyka upp i framtiden. Majorbolagen har enorma resurser i form av marknadsföring och ovärderliga kontakter. Man får ett helt team som jobbar med en. Men det har också sina baksidor i form av mindre ersättning till sig själv (det är många munnar som ska mättas i ett helt team) och din image formas hos dem, inte hos dig. Hade jag varit beredd på de kompromisserna hade jag förmodligen kontaktat varenda A&R i Sverige jag kunde hitta vid det här laget.

Men mitt mål är att nå ut med min musik och för det behöver jag inget majorbolag. Jag behöver faktiskt inget skivbolag alls för det ändamålet. Branschen är så himla lättillgänglig i dag för artister och låtskrivare. Vi kan ge ut vår musik på egen hand med bara några klick. Det kostar väldigt lite om man jämför vad man får och alla intäkter från din musik går direkt till dig. Det lockar mig mer än skivbolagens avtal där de kan ta 70% av royalties. Visst, de betalar för all marknadsföring men vem sitter på den ovärderliga rösten, personligheten och i mitt fall även låten, och vem får egentligen jobba mest för att nå sina drömmar? Man kan bolla det här fram och tillbaka, för- och nackdelar finns med allt.

Man får offra en hel del oavsett vilken väg man väljer att gå. Du får offra din image, stora delar av royalties och synas på ställen du vill eller inte vill synas på. Ger du ut din musik själv – som jag planerar att fortsätta göra – så får man såklart offra väldigt mycket tid eftersom att det inte är ett helt team som gör saker åt dig. Du måste göra det själv. Jag planerar till exempel att gå kurser inom musikproduktion så att jag även kan göra det själv framöver. Inte för att det inte finns någon som kan göra det åt mig, jag samarbetar gärna med andra men jag vill inte vara beroende av någon annan. Jag är väldigt självständig som person och gillar att kunna göra mycket men dessutom tror jag att jag har lite svårt att i dagsläget hitta en producent som vill och kan lägga ned så mycket tid som ett album kräver på en artist som är på den nivån jag är på i skrivande stund.

Friheten att själv bestämma över min image, min musik samt vart uppträdanden ska vara någonstans väger tyngre idag hos mig än att synas och höras mest. Det finns ett skivbolag vars värderingar tilltalar mig väldigt mycket dock och som jag skulle ha fruktansvärt svårt att tacka nej till och det är TEN. Ett litet personligt musikförlag och skivbolag i ett. Det teamet skulle jag gärna vara en del utav under rätt förutsättningar.

Men jag startar på egen hand och min väg passar inte alla och vägen genom skivbolagen passar inte alla. Oavsett vilken väg man väljer finns det ingen garanti att framgången kommer eller tvärtom – vem säger att du inte kommer lyckas på egen hand? Det är inget misslyckande med att ge ut sin musik på egen hand. Man går inte den vägen för att man är sämre än de som har skivkontrakt. Många har börjat själva och på det sättet blivit upptäckta av skivbolagen. Jag vill gärna tro att man har större chans att påverka avtalen också när man har startat upp på egen hand. Ensam är kanske inte starkast eller störst, men det ger mest frihet. Det är min väg.

You don’t need to sit and wait for someone to lead. You can go your own way.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *